IMG_0940

Pieter op het dakterras met uizicht over de skyscrapers van Yong-San

21-08-2009 – Appartement zoeken met Gilbert @ Noksapyeong station, Itaewon-dong, Yongsan-gu
Na genoeg hostel vibes gehad te hebben, hebben we met onze real estate agent afgesproken op Noksapyeong station exit 5. Gilbert heet hij en is hij Koreaans maar kan wel Engels omdat hij in Australie heeft gestudeerd. Het problematische feit is dat wij niet weten hoe hij er uit ziet, en hij niet weet hoe wij er uit zien. We wachten op een afstandje af om te zien wie hij is. Opeens zien we een Koreaanse man van rond de 40 wachten en dat is hem dan.

Hij is heel vriendelijk en loopt met ons naar zijn kantoor. Ik rock zwaar de professionele volwassen werk vibe omdat ik gewend ben aan hoe moeilijk het is om in Nederland een appartement te vinden als student. Als hij vriendelijk vraagt of we studenten zijn zeggen we zachtjes ‘ja’ en de verwachte weigering blijft uit. Een NVM makelaar zou allang weggerend zijn. Gelukkig, ze houden van Westerste studenten hier, want die hebben wat euro’s. En euro’s vertalen hier in bakken Koreaanse won’s. Top… anders dan in Amsterdam werkt het pure kapitalisme hier dus nog wel.

Bejaarde oma is onze land lady en het Koreaanse huur systeem is arelekst
Hij laat ons met de auto 3 ontzettend vette appartementen zien. Het ziet er minstens even goed uit als in Amsterdam en misschien wel beter. We kiezen voor het laatste appartement. De prijs wil Gilbert niet zeggen, hij zegt ‘we negotiate later’.

Nadien zitten we in zijn kantoor met een 80-jarige vrouw die het verhuurt met een mega grote zonpet die alle oude vrouwen hier hebben. Gilbert zegt dat we een key deposit (sleutel storting) van 10 miljoen won moeten neerleggen, dat is zo een 6000 euro, wat we terugkrijgen na dat we vertrekken en dat de huur 1,5 miljoen won is, zo een 800 euro per maand.

Sam flipt hem zwaar over de key deposit en wil het liefst meteen vertrekken, begrijpelijk ook. We kennen deze man van het internet net een paar uur en nu wil hij 6000 euro. Ik vertrouw het totaal niet maar ze zeggen dat dit het Koreaanse systeem is voor real estate. Later blijkt hij de waarheid te spreken, maar ja dat weten wij niet.

Ik ga negotiaten en eis het Nederlandse systeem of we vertrekken. Ons systeem is dan dat we 2 miljoen won huur betalen en 1 maand huur als key deposit. Een half uur lang zitten we in het midden van een gigantische culture clash.  Ze zeggen dat dit onmogelijk is en de landlady flipt hem nog harder. Sam’s uitzonderlijke talent om mensen bij elkaar te brengen, wat hij in Donna Driver’s communicatie les heeft geleerd brengt hem er toe dat we maar even ons moeten voorstellen aan de landlady. We buigen en glimlachen en ze vind ons leuk. Edoch, de Koreaanse vrouw gaat alsnog een half uur met de real estate agents zwaar schreeuwen in het Koreaans en wij zitten er lekker ongemakkelijk bij.

En dan opeens. ‘Okay’. Het is goed. ‘Tomorrow you get key’. Prima! Als het in Amsterdam zo makkelijk ging!

IMG_0862

Ons huis in het grijze gebouw, boven de Teriyaki en naast de Taco shop, op de 2e etage

22-08-2009 – Ons huis, Itaewon-dong, Yongsan-gu
De volgende dag pakken we onze spullen en koffers op uit het hostel en vertrekken naar ons nieuwe huis in het midden van Seoul. We pakken de eerste taxi richting Noksapyeong maar aangezien onze koffers niet allemaal in de taxi passen is Hasse genoodzaakt op mijn schoot te liggen. Hasse-wijs, trekt hij dit natuurlijk totaal niet.

DSC01280

400 briefjes van 10.000 won, superduur

We pinnen 4 miljoen won, zo een 2400 euro. Dit duurt echt de hele dag aan gezien de pinautomaten in Korea onmogelijk zijn en niet willen meewerken met het internationale betalingsysteem. Ze willen onze pasjes niet en overal zitten opnamelimieten op. Uiteindelijk pin ik alles met mijn creditcard en komt het goed. Aangezien ze slechts briefjes van 10.000 won hebben (zo’n 6 euro), lopen we met 400x 10.000 briefjes in onze portemonnee. Ik voel me ontzettend rijk. Na betaling krijgen we de sleutels.

Het huis zit boven een Teriyaki restaurant en naast een Taco shop. We wonen op 3F, dat is de 2e etage. We hebben een grote woonkamer, een keuken met fornuis en koelkast, een wasmachine/droger, een badkamer, 3 slaapkamers en in de derde slaapkamer zit een 2e badkamer. Alles is ingericht. Ontzettend mooi. Boven ons zit nog een etage en dan een dakterras met uitzicht op de skyscrapers van Yongsan-gu. Goed voor elkaar!

DSC01456

Ons dakterras met uitzicht over Itaewon-dong