Singapore is alles wat je dacht dat het is en nog veel meer.

Het is simpelweg de Aziatische metropool bij uitstek. Zonder twijfel.

Seoul deed het goed maar was nog iets te Koreaans en lokaal en er werd slechts Engels gesproken. Tokyo was te geisoleerd en niet internationaal genoeg en er werd helemaal geen Engels gesproken. Hong Kong kwam zeer in de buurt met zijn Britse geschiedenis maar Singapore is het toch echt. De metropool.

Ik zal even snel door alle cliche’s van Singapore heen gaan. Het is een stadstaat. Onderaan Maleisie op een eilandje. Meest zuidelijke tipje van continentaal Azie. Het is er brandschoon op straat door torenhoge boetes. Hoog opgeleide bevolking. 4.5 miljoen mensen. Ze spreken allemaal vloeiend Engels, hun hele onderwijssysteem is Engels vanaf kindergarten tot aan universiteit. Bevolking heritage (dus waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen) is 70% Chinees, 7% Indisch, 12% Malay.

Maar ze doen niet als Chinezen of Indiers of Malay. Ze zijn allemaal Singaporeans en ze doen het economisch gigantisch goed.

Er is geen criminaliteit. Letterlijk. Je kan ‘s nachts op elke plek zitten met je mega dure laptop en er gebeurt niets. Dat doen mensen dus ook. Belachelijk om te zien. Boetes zijn hoog ($500 voor troep op straat gooien en spugen en $1000 voor eten in de metro). De democratische staat wordt geregeerd door een een-partij regering die het land met harde maar eerlijke/faire manier behandelt. Ik las net een stuk over een heel blok van hotels/hostels die waren gesloten door de Urban Redevelopment Agency, omdat ze klachten hadden gekregen van toeristen en het er onhygienisch was. In Nederland krijgen die plekken een tik op hun vingers en waarschuwing maar hier wordt het hele backpacker gedeelte gewoon gesloten. Best hard maar het werkt wel. Je weet als Singaporees dat als je crimineel doet, je de lul bent. Je komt er toch niet mee weg. Er is geen corruptie. We hebben trouwens geen enkele politie agent gezien hier, dus er is vast ook enige zelf regeling.

Alles is goed geregeld en over alles is nagedacht. Er is een Licensing instituut die alles een license geeft. Dus elk blok beton op straat, elk stukje muur wat ergens zomaar staat, elk gebouw, elk stukje gras, elke boom. Alles heeft een nummer en een vergunning. Het MRT metro systeem is gigantisch efficient en snel. Eten of drinken mag niet in de metro. Prima.

Alles ziet er schoon en mooi uit. Er is geen troep. Zelfs de residential gebouwen met condominium appartementen erin zien er het mooiste uit van Azie. Ze lijken een beetje op die van Korea maar dan heel mooi geverfd.

Religie is gestructureerd geregeld door de overheid. Alle religies hebben precies 2 feestdagen. En alle burgers mogen alle feestdagen vieren.

Singapore laat een gigantische indruk bij me achter hoe het ook kan. Een land/stad zonder enige echte problemen. Wat Afrikanen bij Nederland denken (veiligheid, geen armoede, geen criminaliteit, rust), denken Nederlanders bij Singapore. Het is die stap omhoog.

We zien in Nederland hoe de laatste 15 jaar het land down the drain gaat door passieve regeringen, dramatische behandeling van het onderwijs en een niet nader te noemen bevolkingsgroep die alle gevoel van veiligheid op straat teniet heeft gedaan. Ik wil in Nederland ook hoge straffen. Ik ben nog nooit in aanraking met de politie gekomen omdat ik niet echt veel verkeerd doe. Dat komt meer door opvoeding dan mijn angst voor de politie of de regering. Want er is geen angst, er is slechts minachting. Slappe regering, slappe politie. Die kan ik wel aan. Ik wil bang zijn voor de politie en het wet systeem. Ik ben geen conservatief maar een sociaal liberaal maar we zijn allang over de grens heen bij Nederland kwa wat tolerabel is. Ik zeg breng Singaporese overheids functionarissen in Nederland en laat ze advies geven, laat ze training geven aan de politie. Harde hand en alles. Ik ben geen lul en als ik iets verkeerd laat ik me ook wel arresteren en de cel in gooien. Geen probleem mee.

Wat een top land en wat doet Nederland het toch weer volkomen verkeerd. Jammer, jammer, jammer.