Na een tijdje in Korea begin je te beseffen dat de wereld groter is dan Nederland alleen. Dat klinkt heel stom, maar ik ben nog nooit buiten europa geweest. Ik heb het idee dat Nederland een ontwikkeld land is. Voor iedereen is er een bepaald inkomen, er zijn kansen voor iedereen en we zijn tolerant. Toch leer ik hier heel veel en ik denk dat wij dat ook kunnen.

Korea is in 40 jaar een van de meest welvarende economien van de wereld geworden. Dat is gebeurd onder leiding van een dictator president Park. Een dictator schijnt op de korte termijn goed te zijn voor de economie.

Een stukje geschiedenis:

Na de oorlog zijn Amerikanen hier gaan investeren. Waar is dat geld heen gegaan?! Allereerst zijn Koreanen gaan werken bedrijven als Nike lieten hier voor goedkope werkkrachten schoenen maken. Dat ging erg moeilijk na de oorlog omdat Koreanen geen kennis hadden om zich te ontwikkelen. In Europa gebeurde dit veel sneller.

Dit zagen Koreanen en ze hebben besloten om te gaan investeren in kennis. Stukken grond zijn plat gemaakt, voor een prikkie verkocht en grote bedrijven gingen voor gereduceerd belasting tarief heel veel geld verdienen voor de Overheid. De economie begon te groeien met 8,2% (record).

Hier heeft een land niets aan als ze niet blijven ondernemen en innoveren. Ondertussen zijn bedrijven als Samsung Hyundai SK en LG groot geworden. Ze hadden zo veel geld dat ze alles zijn gaan maken. Deuren, schroeven, liften ALLES! Dit is monopolistisch maar niemand anders deed het. Zij maakte winst en de overheid dus ook.

Dit geld gaat naar goedkope leningen, naar exit companies. Dit zijn bedrijven die een lening verstrekken en als het mis gaat draaien zij voor de kosten op. Een dubbele controle. Nooit ging het mis!

Ondertussen blijft de Koreaan werken om het maar beter te krijgen. Ze geven geld aan hun eigen bedrijven en bouwen het land op.

Genoeg achtergrond info.

…Als je kijkt naar de universiteit hier zie je dat studie alles betekent voor Koreanen. Het hele gebouw is voorzien van alles. De beste leraren, voetbal stadion, computers enz. Allemaal betaald door Samsung. Gevolg is dat studeren leuk is, die Aziaten willen echt beter worden, rijk worden en ze zijn bereid daarvoor te leren. Pieter en ik vroegen ons af wanneer ze ons qua kennis voorbij gaan. Als dat niet al is gebeurd.

We kwamen tot de conclusie dat dit niet lang kan duren. Nederland geeft ongeveer 15mmld aan onderwijs uit. Korea 30 miljard, en dat is alleen vanuit de overheid! Het maakt me boos als ik lees op nu.nl dat er 60 miljoen geld wordt uitgetrokken (door plasterk) aan “16000 probleemjongeren die verslaafd zijn en schulden hebben” om ze weer terug te krijgen in de samenleving. TUURLIJK is dit goed. Maar dit is toch geen oorzaak aanpakken. Dit is pleisters plakken. Kortom er wordt 375 Euro pp uitgeven. Terwijl ik mijn huur niet eens kan betalen van me studiefinanciering.

Okee ik heb niet te klagen, en het klinkt misschien kort door de bocht. Maar probeer deze jongeren op zn minst te stimuleren op school. Ik ken genoeg mensen die hoger op kunnen bijvoorbeeld van VWO naar nog iets hogers. Maar ook van Mavo naar een beginnend ondernemer. Want het zit er vaak wel in, maar met boeken lezen komt het er niet uit.
Ook op universitair niveau zijn we naar mijn idee ons zelf voor de gek aan het houden. We worden allemaal opgeleid tot wetenschapper, maar zeg nou eerlijk wie wil dat nou worden deze tijd?! Ik zeg, tijd om te privatiseren.

Oke wat doen we dus, we investeren niet in onze toekomst. Als er gepraat word over 1 a 2% loonsverhoging van leraren dan maak je leraren wel blij. Maar het onderwijs wordt er niet beter van. Dus dan kan je kiezen. 100% verhoging, goede leraren en aan de slag met lui gemaakte leerlingen. Of privatiseren. Over het algemeen als mensen geld zien, dan gaan ze wel werken. Mijn generatie heeft alles wat zijn hartje begeert. Een xbox, sociale zekerheid alles, maar als je niet door blijft groeien, niet gaat werken, niet jezelf ontplooit en geen politieke kennis hebt dan gaat het vanzelf achteruit.

Dit klinkt misschien dramatisch, en ik heb niet zoveel verstand van allemaal economische wetten, waardoor het zogenaamd goed gaat met Nederland. Maar ik zie hier wel dat er hier een gigantische hoeveelheid met mensen zichzelf ontwikkelt als een stel gekken.

En dan nog niet eens over chinezen en mensen uit India (hoe die dan ook mogen heten) gesproken.

Een voorbeeld van de daadkracht vind ik het metrosysteem hier. Overal werkt de OV-chip. Een tripje van Amsterdam naar Den Haag (want zo groot is Seoul) duurt een half uur en dan stopt de metro zelfs in Voorschoten en Katwijk aan Zee. In Nederland willen we een super belangrijke Noord Zuid lijn bouwen en kijk hoeveel jaren er overheen gaan! Zo lang bestaat Zuid Korea amper. Dit is maar om het contrast aan te geven.

Nog iets in de metro niemand springt hier over de poortjes heen, er is geen beveiliging. Niemand gooit zijn prullen op de grond en er zijn tot mijn grote frustratie geen prullenbakken. Waarom niet? Omdat er een collectief gevoel heerst dat als iemand je prullen moet opruimen dat diegene ook een eigen bedrijfje had kunnen beginnen of iets anders nuttigs had kunnen doen. Daarbij Mocht je wel iets op de grond gooien of iets anders dat niet mag grijpt de politie in! Korea is niet voor niets een van de veiligste landen ter wereld. Geloof me je wilt geen ruzie met de politie hier. Het zijn martial arts koningen en ze zullen niet aarzelen om je het land uit te gooien als je dingen doet die niet mogen.

Zo hoort het toch? zeg nou eerlijk iedereen wil dat politie in Nederland strenger wordt.

Zo genoeg!

Ik wil Korea niet ophemelen aangezien ik veel liever in Nederland woon. En bovendien ik ben blij om te weten dat als er iets met me gebeurd dat ik neit als een dakloze op straat kom zoals in Amerika. Maar ik denk dat we hier wel een les uit kunnen trekken. Ik vind mijn eigen landje altijd nog leuker dan hier met al die rare mensen hier… maar ik heb wel respect voor hun manier van samenleven.

Ben benieuwd naar wat jullie vinden, want ik weet het zelf ook niet zo goed als ik doe overkomen. Maarja, het is een poging :-d

Foto’s van de profs:


P.Boyle

Kang

Lee