Saigon is geweldig. Het verkeer is letterlijk NOG drukker dan Phnom Penh en zit vol met motorfietsen. Even opgezocht en er zijn zo’n 3 miljoen motorfietsen op 200,000 auto’s. Lekkere luchtkwaliteit krijg je dan ook cadeau.

Ik kom in de verre avond aan in Khao San Road (de backpacker heaven in Bangkok) van Vietnam. Het is District 1. Het meest centrale puntje van Saigon. Het is lekker druk, toeristisch en de motormeneren hier in de buurt spreken allemaal goed conversationeel Engels, anders dan de Cambodiaanse paar woordjes. Dus dat is handig.

Ik haal een pizza en ga naar bed want het is al bijna middernacht en ik ben doodmoe!

De volgende dag

Ik word wakker maar heb een probleem. Ik weet niet hoe laat het is. Mijn kamer heeft geen ramen dus het is pikkedonker. Ik hoor ook niets. Ik pak mijn camera en die zegt dat het 3 uur ‘s middags is. Heb ik 15 uur geslapen? Het blijkt dat mijn camera de tijd zelf weer Nederlands heeft gezet. Het is gewoon 7 uur. Na wat onbijten ga ik de stad in.

Ik regel een motormeneer en hij wordt mijn Vietnamese motorvriend voor vandaag. Hij vertelt me onderweg naar het Reunifcation Palace over hoe hij hier terecht kwam, zijn kinderen en als ik vertel dat ik net uit Cambodia komt, schrikt hij een beetje. Hij vertelt dat hij een soldaat was in het Vietnamese leger voordat hij een motormeneer werd. Hij heeft de Khmer Rouge (van Pol Pot) verdreven in Cambodia. Ik vraag of hij echt heeft gevochten en hij antwoord koud dat hij die drie of vier Khmer vermoord heeft. Maar dat was uit zelf verdediging “they shoot, you shoot!”. Goed verhaal voor op feesten en partijen zou Hasse zeggen.

Het paleis

Ik kom aan bij het Reunification Palace, het paleis van de Saigon regering van Zuid Vietnam die met de Amerikanen tegen de Socialisten vochten. Het is natuurlijk een beetje een toeristische attractie nu maar hier reden de tanks van het Socialistische/Communistische leger binnen en hier eindigde het grootste deel van de Vietnam oorlog. Het is allemaal wel interessant.

Daarna bezoek ik het War Remnants Museum, de subtitel is werkelijk geweldig, “Het Museum van de Oorlogsmisdaden van de Verenigde Staten” . Het schept al een goed voorgevoel. Voor het museum staan uitgestalde tanks en vliegtuigen van het Amerikaanse leger en binnen is een hele tentoonstelling over de aftermath van Agent Orange, de dioxine troep die de V.S. over Vietnam strooide voor 10 jaar.  Veel foto’s van gemuteerde geboren baby’s. Wel zielig. De selectie is allemaal een beetje eenzijdig en anti-Amerikaans maar de informatie klopt verder wel. Ik denk aan dat we in de geschiedenis zelden de misdaden van de partij die de oorlog wint bespreken. Zie Duitsland en Engeland/VS/Frankrijk.

Ik denk aan hoe Amerika heeft verloren maar ik moet een beetje lachen als in het paleis de enige frisdrank Coca-Cola blijkt en ik deze betaal met mijn US dollar biljet. De oorlog winnen van de imperialist is ook vrij relatief zie ik.

Aziatische etno-concentratie is hoog

Wat me opvalt in Saigon is dat de mensen hier zo ontzettend veel rijker zijn dan de Khmer (Cambodianen). Ik zie letterlijk geen bedelaars hier of misvormde babies op straat. Verder is anders dan in Cambodia hier geen enkel weg meer van zand, alles is asfalt en alles is lekker geavanceerd ook. Verder valt me op dat Khmer en Thai er uit zien als Indiers en de Vietnamezen er meer uitzien als Chinezen. Dat komt omdat tussen Cambodia en Vietnam de scheidingslijn ligt tussen het grote Indo rijk en China rijk. Al heel lang. Ook weer iets geleerd vandaag.

Grappig dat me nu pas opvalt dat we in Europa relatief allemaal veel meer op elkaar lijken dan in Azie. Elke Europeaan die niet in Azie is geweest zal dit feit 100% tegenspreken maar het is gewoon zo. Aziatische landen zijn meer etno-geconcentreerd dan Europese landen. Dat er veel eiland-landen zijn helpt natuurlijk mee aan dit feit. Als je een Italiaan zijn mooie kleren, schoenen en make up afpakt kan hij net een Nederlander zijn. West Europa is gewoon lekker gemixt. Goede migratie en zo.

Communisme is uitgevochten in Azie en niet Europa

Hoe grote impact het communisme heeft gehad zit ook al een paar dagen in mijn hoofd. Uiteraard zijn het allemaal vrij logische gedachtes en ja je hebt het in bij geschiedenis-les misschien wel gehad maar hier zie je dat het consequent de mensen van nu heeft beinvloed. Korea, Japan en heel Zuid Oost Azie. De hele koude oorlog heeft niet tussen Amerika en Rusland (tussen is dan dus Europa) plaats gevonden, maar juist in heel Azie. Waarom eigenlijk niet of nauwelijks in Europa? Ik heb geen idee.

Zou Karl Marx enig idee hebben gehad toen hij zijn manifest voor het Communisme schreef in de 19e eeuw hoe het de levens van mensen in de eeuw die er op volgde totaal zou veranderen? Nee. En ja inderdaad, die zin was echt zwaar cliché. Ik voel de ongewassen dreadlocks al bijna op mijn hoofdhuid groeien en ik ben al verdacht met mijn backpack, dus daarom stop ik deze post hierbij en teken ik met

HOERRUUUUUUUUUUHHHHH

ZUIPPEEEEEEEEUUUUH

HOERUUUUUHHHHHHHH

GEEEEEEEEEEEELD

– Pieter met een grote P.