In de nieuwe stad

Woensdag zijn we klaar met tentamens. Ging best goed. Dan zit je op de beste business school van Zuid Korea en dan gaat het je met 2 vingers in je neus af. Ik snap het niet hoor. Misschien is school gewoon totaal niets voor mij. Hasse en ik pakken de KTX een trein die om het kwartier in 2.45 uur van Noord naar Zuid rijd. We gaan naar Pusan een havenstad die lijkt op barcelona. Aan zee, veel uitgaansplekken, veel shopping en aparte architectuur. Pusan is vooral een havenstad in volle gang. De boten met tienduizende Hyundai autos komen op en aan. De stad is verdeeld over baaitjes en eilandjes. Hasse en ik gaan op zoek naar ons hostel. Het staat verkeerd aangegeven in de gids en we lopen uren door Shanghai en Texas street. Dit is een straat voor dronken havenarbeiders en matrozen die lange tijd op het schip hebben gezeten. De straat zit vol met de welbekende gezelschapsbarretjes. Vol met russische en filipijnse hoertjes. Hasse en ik kijken wat rond en worden natuurlijk weer voor russen aangezien. Leuk om te zien maar als de zoveelste oma op ons afkomt om te vragen of ze ons wat truukjes kan leren gaan we met veel vraagtekens op weg naar ons hostel.

Wat zijn er voor nieuwe dingen in de stad?

Ons hostel is in het midden van de stad en leeg. Hasse en ik delen een 6persoons kamer met 3 stapelbedden we doen een slaapje. Zoals heel vaak hier, dan ben je snachts natuurlijk weer te wakker! We lopen een rond door Seomyeon. Een gigantisch quadrant met arcades, galbi’s, barren en clubs. Het houdt niet op. Ieder gebouw dat je ingaat heb je op iedere verdieping wel wat anders. Verdieping 1: een PCbang met gigantische beeldschermen en stoelen, verdieping 2: een poppenhuisje waar je met je date kan eten drinken en zingen, verdieping 3 een jimjilbang, verdieping 4 poolen, 5 een restaurant, 6 een dvd kamer waar koreaanse stelletjes lekker van elkaar kunnen genieten en op 7 en 8 heb je een house/ hiphop bar op een dakterras.

Eerste slechte connectie in de stad

We komen een paar verdwaalde taekoraenen tegen en ze moeten en zullen ons iets van een kip laten eten. Hasse en ik zijn er nog steeds niet over uit wat het was, kippenkont, kippenstront geen idee, maar ze aten het zelf ook en ik moet zeggen het was goed te bikken. Met een beetje (kut) soju erbij zijn we nog even een barretje in gegaan en toen naar bed. Van Soju krijg je zo snel hoofdpijn! Het is een soort bamboe bacardi, spotgoedkoop en koreanen zweren erbij. Het is oprecht echt heel moeilijk om zo’n rotglaasje te weigeren en je krijgt me er een partij koppijn van.

Ochtend daarna gaan we naar het strand, voor het strand loopt een brug waarvan ik de functie nog steeds niet begrijp. Het verbind niets, en staat er volgens mij gewoon deels voor de sier. Pusan is een stad die MOET en zal groter, hoger en mooier worden en ik durf te zweren dat ze binnen een paar jaar de olympische spelen binnen hebben en dat mensen de stad gaan kennen net als. Kobe, Tokyo en Shanghai. Ik vind het heel mooi om te zien hoe zo’n stad zichzelf opbouwt. Even tussendoor. Koreanen hebben een zware identiteitscrisis. Door jaren overheersing door Chinezen, Russen, Japanezen en tot voorkort 1989 nog Amerikanen willen Koreanen nu zelf iets opbouwen, en ze kunnen dat. Vandaag in de les zijn we de discussie aangegaan. Ze vonden Obama geweldig omdat het de eerste zwarte president was, maar? is het in Korea dan wel mogelijk dat er een WITTE! president zou komen. GEEN sprake van zeiden ze. Kan dat in Nederland wel dan?! Even over Aboutaleb gehad en Cohen die nu de populairste premier candidaat is (ja ik volg het Nederlandse nieuws). In Pusan kon je best zien dat wij als buitenlanders een beetje vreemd aangekeken werden. In Seoul valt dat mee maar als Hasse met een meisje gaat praten loopt ze snel weg. Niet omdat ze Hasse niet mooi vind. Want iedereen vind ons mooi! (ja grapje zeker!) maar ze zouden NOOIT aan hun ouders kunnen verkopen dat ze met een buitenlander thuis komen.

Savonds halen we Pieter op en tot grote haat van Pieter gaan we op tijd naar bed. Hoewel. Pieter en ik gaan nog even naar de Pisibang om met onze vriendinnetjes te bellen en we besluiten zelfs nog een chinese voetmassage te laten doen. Omdat het toch maar 4 euro is. Nou ik had liever 4 euro toebetaald om ‘m niet te krijgen, dat kriebelt, en doet pijn!… wel heel grappig want we deden een wedstrijdje wie het langste normaal kon blijven doen zonder een spier te vertrekken. Heel erg grappig tafareeltje.

Zonder doel rondjes rijden door de stad

De dag erna gaan we vroeg op, zoals iedere dag komt onze irritante hostel vrouw ons wekken omdat ze geld wil zien. Totaal niet relevant want we waren de enige in het hostel maar oke. Ik ga als eerste weg omdat Hasse en Pieter nog even blijven liggen. We wilden een motor huren en na een beetje zoeken naar een plek vind ik een engels sprekende koreaan die me kan helpen. Ik huur een brommermotor, ik weet niet of ik kan schakelen en vind de koreaanse wegen te chaotisch dus huur maar een motorscooter. Met een beetje pap in de beentjes ga ik de weg op om hasse op te halen. Maar na 3 bochten blijkt het verkeer me wel te liggen. Je hoeft alleen vooruit te kijken en als er achter je iets gebeurd word er getoetert. De rest van de dag rijden we van strand naar strand, we gaan eens de heuvelachtige wijkjes in omdat daarheen lopen te vermoeiend is. We rijden door de haven, over de bruggen. en het mooie is we verdwalen niet!. Pusan heeft 5 miljoen inwoners en het is zware chaos, en met een motor ben je gewoon veel makkelijker af. Helaas maken we een fout en komen we in een keer op een gigantische snelweg waar we niet mogen rijden. Er lijkt geen eind aan te komen en die motorbrommer of wat het dan ook mag wezen trekt het maar moeilijk. We brengen de motor thuis en gaan naar Poexy… FOXY club dus…

Clubbing

Het is een club met een hiphop rnb zaal, hed kandi terass en een dance hal. Op 8 hoog met uitzicht over Pusan. Vraag me dan echt af waarom we dat in Nederland niet hebben. een JC is 3 euro, en we hebben een goeie stapavond. 7 uur thuis en natuurlijk nog even met Manon bellen! De dag erna worden we wakker en willen we heel veel doen maar veel meer dan een beetje door de zon/smog brommeren komt er niet van. Pieter slaapt wat en we besluiten maar eens naar de Jimjilbang te gaan. Wat het dan ook mag wezen. We moeten onze schoenen uit doen en omkleden. Naakt!… okee niets aan het handje. We kleden ons om en terwijl hasse geknipt wordt komen Pieter en Ik even langs paraderen. De blik van Hasse is onvergetelijk. Net als de blikken van de Koreanen. Ik hoef er niet veel woorden aan vuil te maken denk ik. Het levert wat grappige tafarelen op. In de Jimjilbang kan je in een Sauna, een ijskoud bad, een 45 graden (zwem)bad en een gewoon warm (zwem)bad. We gaan de sauna in probleem is dat als we binnen zijn gehuppeld we merken dat de vloer 120 graden is en we dus niet eruit kunnen. Pieter krijgt hartangsten en ik word net zo droog als een koekje, uiteindelijk bedenken we dat we onze handoeken op de grond kunnen leggen! heeej! Daarna douchen we en gaan we naar beneden, daar zijn slaap en tv kijk kamers. je kan boeken pakken, rustig slapen en koreaanse TV kijken. Wij doen het laatste en vallen rustig in slaap.

Mislukte missie

Zo lekker gevoel daarna, we gaan stappen en het blijkt een falende avond te worden, we hebben de vetste taxichauffeur ooit, hij heeft een stem alsof die benzine drinkt en om ieder grapje begint die te lachen/bulderen. We betalen 30000Won aan een ritje die eindigd in een te saaie club. Zo saai dat ik besluit om dance battles te gaan houden met Koreanen, tja je bent toch die kansloze westerling die geen schaamte heeft omdat niemand je kent. Was erg leuk, maarja je moet bekennen dat het een saaie avond is en we belsluiten op te geven om de dag erna lekker op tijd ons bed uit te komen.

Extratjes van de nieuwe GTA

De laatste dag willen we eigenlijk even afslaan (golf) je hebt van die grote afsla flatten met een lange kooi erachter midden in de stad. Leek ons wel leuk maar we gingen eerst naar de Tempel, want dat moet maar als toerist. Met zo’n gevoel gingen we er ook heen. We willen geen foto’s maken omdat we ons een beetje stom voelen om tempels te gaan bekijken ipv te leven. Toch is het een hele mooie natuurlijke omgeving, we gaan bij een gebed zitten met een paar boedhisten. Ik snap er helemaal niets van. Er zit een vrouw te boeren op de achtergrond, de man zingt wat en wij bukken voor een gouden beeld. De rust die er heerst is wel even lekker, maar dat is alleen omdat we al maanden in een metropool leven. Toch is het grappig om te zien dat boedhisme helemaal tot Korea rijkt, dat het ook echt nageleefd wordt door veel mensen. Net als de kerk. Ik kan me er niet helemaal in vinden, het idee van een levenswijze spreekt me wel aan maar ik weet er gewoon te weinig vanaf en geloof niet in reincarnatie. Misschien is het gewoon niets voor mij.

GTA gaat de kast in en over 2 weken koop ik een nieuwe

Dan pakken we de trein terug, en zit een 4daags weekendje er weer op. Heel leuk om een stad te leren kennen, je komt aan en je weet niets en na 4 dagen heb je het idee dat je de stad goed kent. Pusan is een stad die me wel aanspreekt, combinatie van 24 uur open, goeie metro, strand, baaitjes, bergen en leuke bars en moderne mensen. Maarja dat spreekt de meeste mensen wel aan denk ik dan. Ik ben er misschien alleen wat meer in geintereseerd.

lol