Armoede in Cambodia is sterk aanwezig. Overal rond de tempels zijn bedelende kindjes die je fluiten en armbandjes willen verkopen. Ze zijn superlief. In de stad zie je kinderen met gigantische waterhoofden en uitpuilende ogen zonder armen. Heel extreem en bedroevend.

Waarom is dit? Nou uiteraard is er de backlash van de oorlog en politieke onstabliteit in het land in de laatste decennia. Er waren tot 1997 nog revoluties aan de gang en de dictator Pol Pot was nog levend en beinvloedde politieke facties nog steeds (!!!). Dus pas in de laatste 10 jaar is het relatief stabiel in Cambodia. Maar wordt het niet tijd dat het een beetje oplost? Nee, want je hebt de Cambodiaanse regering die je in overweging moet nemen en de overheersende corruptie in alle delen van het land.

Corruptie

Waarom moest ik een douane beambte omkopen om mijn visum te krijgen en hoezo is het gemiddelde loon per maand voor een generaal $20 en rijdt hij in een $60,000 geblindeerde SUV rond zonder nummerbord (en ja je ziet ze overal in Phnom Penh)? Waarom zijn er nog steeds hitman in Cambodia en vermoordt iedereen elkaar. Waarom is de vice premier ook schuldig aan een tiental politieke moorden? En hoezo betaalt niet met de Cambodiaanse currency eigenlijk? Nou, ze ranken 158/180 op de Corruption Perception Index dat betekent dat ze dus #22 staan in meest corrupte landen. Dus het is een gigantisch corrupte zooi. De politie ook trouwens, die is ook om te kopen met een paar dollars voor van alles en doet weinig tot niets aan de criminaliteit.

Dus hoezo staan die mooie resorts er dan wel door foreign investors als het zo corrupt en onveilig is? Nou, bij die resorts staan ook nog eens 30 private beveiligingsmensen. En die resorts hebben ook de hele boel omgekocht om daar te mogen bouwen. Dat Westerse investeerders nog het ethische belang hebben om de zaken (meestal) zuiver te doen, daar maakt het de Chinees of Korean minder uit. Daarom zitten de laatste twee ook diep in Afrika geinvesteerd.

Als je de kranten leest gaat het ook allemaal nergens over. De president praat niet over de zaken die er toe doen: economische ontwikkeling, een sociaal stelsel, manieren om de corruptie tegen te gaan, daar wordt allemaal niet over gesproken. Maar waar praat de president dan over? Hij zeurt over grensconflicten. Ja. Het enige waar hij over praat zijn grensconflicten met Thailand en Vietnam. Thailand en Vietnam willen meer stukken land en Cambodia ook. Soldaten schieten soms een beetje op elkaar en dat creeert weer conflicten.

Het lijkt wel alsof de regering blind is voor het potentieel van hun land. Misschien de mensen zelfs. Ze zijn deel van Zuid Oost Azie en kunnen een gigantische handelspartner worden met de Newly Industrialized Countries (NICs) Thailand, Malaysia en ook het booming Vietnam (geen NIC).

Ik begrijp best dat ze het niet goed trekken dat ze tussen twee grote dominante machten hebben gezeten altijd maar het wordt tijd dat Cambodia een beetje volwassen gaat doen, anders komen ze nergens. Ze hebben last van hun grote geschiedenis (ze waren vroeger het gigantische Khmer rijk wat heel Zuid Oost Azie overstrekte) net als bijvoorbeeld de Britten hebben. Britten denken dat ze nog steeds The Great British Empire zijn maar dat zijn ze niet meer. Ze zijn gewoon een EU landje. Net als Frankrijk en Duitsland. Je bent deel van een wereldeconomie nu en doe niet zo arrogant. Cambodia heeft hetzelfde dus. Je bent niet meer groot. Get over it!

Misschien had mijn Cambodiaanse vriend die ik ontmoette (lees mijn eerdere blogs) gelijk. Zoveel mensen zijn te egoistisch, ongefocust en corrupt om aan de collectieve ontwikkeling van hun land te denken of te werken.

Op deze manier gaat het hem voor Cambodia echt niet worden in de Azie boom. Dom, dom, dom…